Trafik cezaları sorgulama işlemlerini EGM internet sitesinden, e-Devlet’ten ve Gelir İdaresi Başkanlığı web adresinden yapabilirsin. e-Devlet için gerekli şifre ise PTT şubelerinin gişe bölümünden temin edebilirsin.
Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden trafik cezasını sorgulamak için izlemen gereken adımlar şunlardır:
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
GİB internet sitesinden trafik cezası borcunu sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesindeki MTV ve Trafik Para Cezası başlığından yapılır. Trafik cezanı GİB internet sitesinden sorgulamak için sırasıyla şu yöntemi izleyebilirsin:
Online uygulamalar haricinde dilersen mesaj aracılığıyla da trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsin. Aracının plakası, tescil tarihi ve T.C. kimlik numaranı yazıp 1189’a mesaj atarak plakana kayıtlı cezaları öğrenebilirsin. Eğer trafik cezasına ilişkin son ödeme tarihi gibi ayrıntılara erişmek istiyorsan TCP AYRINTI yazarak mesaj atabilirsin. Bu işlem için kesilecek olan ücret GSM operatörüne bağlı olarak değişecektir.
Trafik cezası sorgulama işlemini internet bankacılığı uygulamaları ile de gerçekleştirebilirsin. Kredi kartı kullandığın bankanın internet sitesine veya uygulamasına şifren ile giriş yaptıktan sonra “ödeme” sekmesi üzerinden trafik cezanın olup olmadığını öğrenebilirsin.
Plakana yazılan ceza ve vergi gibi borçları öğrenmek için araç borç sorgulama sayfamızdan detaylı bilgi alabilirsin.
İnternetten trafik cezası ödemelerini e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı web adresi üzerinden, anlaşmalı bankaların uygulamalarından veya web adreslerinden yapabilirsin.
e-Devletten ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesinden trafik cezasını ödemek için izlenen adımlar şu şekildedir:
Online trafik cezası ödemek için internet sitelerinden ve uygulamalarından işlem yapabileceğin bankalar şunlardır:
Trafik cezalarının sorgulanması ve ödenmesi ile ilgili en çok merak edilen soruların cevaplarını ele aldık.
Beyanlı trafik cezası ödemek için Gelir İdaresi Başkanlığı adresine girerek ‘’Trafik Cezası Sorgulama’’ başlığına tıklayabilir, ekrana gelen ‘’Beyanlı trafik cezası öde’’ sekmesini seçtikten sonra kredi kartı bilgilerini girerek işlem yapabilirsin
E-Devlet üzerinden üye girişi yapıp ‘’E-hizmetler‘’ sekmesindeki “Gelir İdaresi Başkanlığı Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme’’ sayfasından kredi kartı bilgilerini girerek kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemini tamamlayabilirsin.
Trafik cezası ödenmemesinden dolayı biriken cezalar yapılandırılarak peşin ödersen toplam ceza tutarının %25’ine varan indirimlerden yararlanabilirsin.
Trafik cezası erken ödeme süresi, ceza bilgisi tebliğ edildikten sonraki ilk 15 günlük süredir. Cezanın sürücünün yüzüne okunduğu tarihten itibaren başlar. Bu gerçekleşmemiş ise ceza evrakının sürücünün adresine ibraz edildiği tarihten itibaren erken ödeme süresi başlar.
Trafik cezasının bildirildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödeme yaparsan erken ödeme indiriminden yararlanabilirsim. 288 TL’lik radar trafik cezasını 15 gün içinde ödenirsen bu ceza üzerinden %25 erken ödeme indirimi hesaplanarak 72 TL daha az ödeme talep edilir. Bu kapsamda 216 TL olarak indirimli ceza ödeyebilirsin. Trafikten men cezası hakkında da detaylı bilgi alabilirsin.
Trafik cezası erken ödemelerini e-Devlet üzerinden, GİB web adresinden, anlaşmalı bankalardan ve PTT şubelerinden yapabilir, hepsinde erken ödemelerde indirimden yararlanabilirsin.
Trafik cezası kesme yetkisi artık yalnızca trafik polislerinde değildir. Merkez teşkilatında görevli memurlarda da trafik cezası kesme yetkisi mevcuttur. Polis memurları, MOBESE aracılığı ile emniyet kemeri takmama, aşırı hız, kırmızı ışıkta geçme gibi elektronik olarak denetlenebilen ihlallerde trafik cezası yazabilir.